Peter lämnar över efter 45 år

(från DT 29/9 2017)

Peter Hansson är född och uppväxt i Borlänge och efter grundskolan valde han att pluggade vid Teknis (nuvarande Soltorgsgymnasiet, reds anm) i Borlänge där han läste treårig maskinteknisk linje.

Efter studierna följde en tid av militär tjänstgöring innan han 1972 återvände till Borlänge. Då var han dock arbetslös.

– Jag gick upp till Arbetsförmedlingen och fick veta att Isakssons Plåt sökte två tillfälliga inhoppare som under två veckor skulle bocka profiler. Jag sökte och fick jobbet och när det två veckorna gått blev jag kvar och sedan dess har det rullat på av bara farten, berättar Peter.

Isakssons Plåt är ett anrikt Borlängeföretag startat 1922 och Peter har under sin tid där hunnit med uppleva flera olika adresser för företaget.

– När jag började låg Isaksson uppe vid Thomas Gränd (ungefär vid baksidan av nuvarande Ikea, reds anm) innan vi flyttade till Skomakargatan och sedermera hit till Gjutargatan på Norra Backa

Fyra år efter han började sin anställning tog Peter klivet in i rollen som verkmästare. En roll han haft sedan dess och trivts ypperligt med.

– Blir man kvar på samma arbetsplats i 45 år så är det klart att man trivs. Kamraterna jag arbetat med under åren har så klart också betytt mycket då jag hela tiden haft kompetent och bra folk omkring mig, slår han fast.

– Det bästa med arbetet är framför allt att det varit väldigt omväxlande där ingen dag är den andra lik. Isakssons har både privatpersoner och stora företag som kunder och det ger jobbet en stor variation. Varje dag är unik och har sina egna problem som ska få sina lösningar. Just breddkunnandet har under måna år här också alltid varit Isakssons signum, menar han.

Arbetet vid företaget har också förändrats en hel del sedan 1970-talet.

– När jag började var det mycket manuellt arbete och vi klippte också mycket plåt själva. Numera köper vi ofta in färdigstansat och skuret material som vi förädlar. I dag tillverkar Isakssons bland mycket annat t ex värmeväxlare som används vid stora badhus, och specialgjorda diskbänkar, t ex för hörn.

Som verkmästare har Peters arbetsdagar dock framför allt varit fyllda av administrativt arbete snarare än plåtslagande. Men tummen sitter inte mitt i handen för den sakens skull. När tid finns ses han ofta hemma i garaget skruvandes på sin motorcykel.

– Jag fick en endurohoj i present när jag fyllde 50 år så det blir både skruvande och åkande för m in del. Jag har t ex kört Gotlands Grand national åtta-nio gånger och genomfört åtta s k enduroklassiker.

– Fast senaste gången bröt jag redan efter tio minuter då jag kände att det inte skulle gå. jag var ju heller inte med för att vinna , utan mer för att ha kul. jag vill hellre åka och njuta än att slita ut mig fullständigt som man annars lätt kan göra inom enduro. Men att åka i skogen är betydligt roligare än att glida fram på en asfalterad landsväg

I dag den 29 september gör Peter alltså sin sista arbetsdag vilket naturligtvis firas för vederbörligt sätt. Därefter är han fri och ledig att åka så mycket motorcykel han vill.

– Så kan det nog bli. Lite mer mekande i garaget blir det säkert och kanske slår jag till och köper mig en till gammal mc att pula med så någon större nöd på mig kommer det inte att gå.

– Men helt klart är ju att jag verkligen kommer att sakna kompisarna här på företaget. Vi får väl se hur länge det dröjer innan jag återkommer och gör ett studiebesök.

Direkt efter pensioneringen packar Peter väskan och drar till Budapest för några dagars samvaro med hustru, äldste sonen med fru och barnbarn. Och det inte enbart för att fira att han blivit “friherre”.

– Jag fyller 65 år på onsdag i nästa vecka så vi passar på att fira lite medan vi är där, avslutar Peter Hansson.

 

Olof Schääf

0243-644 07

 

http://www.dt.se/slakt-o-vanner/fira-o-uppmarksamma/peter-lamnar-over-efter-45-ar